perjantai 8. kesäkuuta 2012

Mökkiä odotellessa

Nyt voi vihdoinkin sanoa, että olen ikään kuin saamassa niskalenkin tästä projektista, vaikka kaikki on enemmänkin kuin kesken. Muutaman viikon aikana on kuitenkin tapahtunut kaikenlaista. Nyt ovat perustukset melkein valmiit, täyttö on vielä kesken.





Tuon hiekkakasan pitäisi hävitä ensi viikon aikana, koska seuraavan viikon tiistaina odotellaan jo hirsi- ja puuosatoimitusta. Perustustyöt ovat sujuneet suunnitellusti, ja laskuja on jo tipahdellut sen verran, että olen saanut jonkin verran käsitystä rakennuttamisen kustannuksista. Sanotaanko nyt näin, että materiaalikustannukset ovat hiukan yllättäneet äkkinäisen rakennuttajan. Ei tullut etukäteen mieleen, että olisiko jotain perustuksiin tarvittavasta tilpehööristä voinut kenties kilpailuttaa. Ja samaan hengenvetoon on todettava, että ei oikeastaan olisi voinut kilpailuttaa, koska ei ole ollut aikaa eikä edellytyksiä moiseen, ainoa ratkaisu meillä nyt tietenkin oli, että urakoitsija on noutanut tarvikkeet paikallisesta rautakaupasta.

Ainoa etukäteen hahmottamani materiaalikustannus oli sokkeliin tarvittavat harkot, jotka maksoivat suunnilleen sen, mitä olin laskenutkin, eli n.700 euroa. Luin rautakaupan laskua kuin se olisi ollut jotain aivan vierasta kieltä ja soitin jo urakoitsijallekin, joka vakuutti, että esimerkiksi styrox-levyt, jotka maksoivat 500 euroa, on laskutettu ihan oikealta henkilöltä... nuo styroxit ovat kuulemma routasuojauksiin, mutta onpa niillä hintaa. Toivottavasti kukaan ei nyt kommentoi, että niitä saa jostain halpa-hallista tai tokmannilta murto-osan hinnalla tuosta... Tuossa ylemmässä kuvassa niitä helvatin styroxeja vielä näkyy, niitä ladotaan sokkelin viereen ja siihen päälle sitten mätetään hiekkaa.

Olen kuvaillut tonttiamme "loivaksi rinteeksi", mutta kun siihen kaivettiin tuo mökin paikka, ei rinne enää näyttänytkään mitenkään loivalta. Terassi jää varsin korkealle, ja sen edustaa pitää joko täyttää maa-aineksella tai sitten rakentaa siihen ylimääräiset rappuset, että pääsee alas mökistä. Mutta hienot on näkymät terassilta, on vaan hyvä, kun se on vähän pöpelikön yläpuolella.

Se ranta... olihan moskaa lähtenyt pohjasta, mutta ihan selkeä ei pohja vielä ollut. Jotain kiviä sieltä paistoi, mutta totesin vaan miehelle, että ranta ei tuollaisenaan ihan vastaa käsitystäni uimarannasta... Nyt meillä on suunnitelma, että ruopataan kerran vielä, ja vähän leveämmältä alueelta, kun kaivinkone pyörii tontilla muissa hommissa. Sitten tehdään laituri ja niitetään kauempaa lumpeen varsia veneestä, etteivät ne takerru jalkoihin (yök). Käsin putsataan lisää ruopattua aluetta. Lapsille puhallettava uima-allas. Ja jonain tulevana kesänä roudataan tontille joku imuruoppaus-härveli joita mainostetaan netissä ja joita voi vuokratakin. Jos ei nämä konstit auta, niin sitten tuodaan hiekkaa.




1 kommentti:

pande kirjoitti...

Hei!
Kylläpä mökki tulee upealle paikalle, kuten ensimmäisestä kuvasta voi hyvin aavistella. Ripeästi ovat hommat alkaneet edistyä, kun lumet lähtivät. Puut on kaadettu ja mökin pohjaa tehty jo noin pitkälle.
Eipä kauan mene, kun saatte jo seinät pystyyn!
Menestystä rakennusprojektille!
Toivoo
pande