sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Tulisijapohdintaa ja telttailun suunnittelua

Nyt olen edistynyt sen verran tiiliasiassa, että tiedän, että PRT tarkoittaa reikätiiltä ja PT umpitiiltä, eli sellaista, jossa ei ole reikiä. Tiiliä on erikokoisia, ja tiilten menekki riippuu siitä, minkäkokoisia tiiliä käyttää. Savupiipun yläosa muurataan erilaisella laastilla kuin sisäpuolinen osa. On olemassa harjattuja ja sileitä tiiliä ja rappaus tarttuu paremmin harjattuun pintaan. Kohtasin lopultakin erään asiantuntevan rautakauppamyyjän, joka laski tiilten menekin ja lähetti jopa sähköpostilla lupaamansa tarjouksen (jonka mukaan tiilet ja laastit meidän mökkiin maksaisivat 1700 euroa, sisältäen kuljetuksen tehtaalta).

Ehkä tuon tiili- ja hormiasian kanssa ei olisi kannattanut niin sanotusti hötkyillä, puhuin sitten myös urakoitsijan kanssa, joka sanoi laskevansa menekit ja kyselevänsä muuraria, niin kuin alun perin puhe olikin. Tulisijan voisi muurauttaa samalla. Ajankohta olisi joskus kuukauden kuluttua. Hänen kustannusarvionsa koko hommalle oli noin 3000 euroa. Mutta itse arvelen, että jos takan muurauttaa samalla, ei tuokaan riitä.

Olen myös huomannut, että valmishormit ja harkkoseinät olisivat tiilipiipun ja -seinien vaihtoehto. Googettamalla löytyy tietoa ja erilaisia näkemyksiä aiheesta valmishormi vs. tiilipiippu. Se hyöty tuossa rautakaupoissa juoksemisesta oli, että nyt tiedän hiukan, mistä puhutaan, kun hormeista puhutaan... Sain myös jonkinlaista käsitystä siitä, mitä tiilet ja laasti maksavat, mutta noiden valmishormien hintoja en nyt jaksa enää ruveta selvittämään. Täytyy joskus perheestäkin huolehtia, ei voi kaiken aikaa istua netissä laskureiden ääressä tai pörrätä rautakaupoissa kyselemässä hintoja.

Alla olevassa kuvassa näkyy huonejärjestys, vasemmalla puolella sauna ja pesuhuone ja oikealla puolella tupa. Keskelle tulee hormi, johon on tarkoitus tulla kolme reikää, yksi takalle tai muulle tulisijalle tuvan puolella, yksi kiukaalle ja yksi padalle, jos sellainen laitettaisiin pesuhuoneeseen. Hormin kokoa voisi kai vieläkin muuttaa, eli nyt mietitään, riittäisikö kuitenkin kiuas, jonka yhteydessä olisi vesisäiliö, silloin ei tarvitsisi tehdä niin isoa hormia. Tässä tapauksessa pesutupaa voisi käyttää pukuhuoneena.

Alkuperäinen idea tosin oli, että pesuhuoneessa olisi tilaa pestä, lastenkin kanssa se olisi käytännöllisempi ja lämmintä vettä olisi paremmin saatavilla. Tuli kuitenkin mieleen, että voisiko vettä lämmittää pihalla, ja googlettamalla "vesipata pihalle" selviää, että muutkin ovat miettineet samaa.



Perustusten täyttö pitäisi hoitua loppuun viimeistään huomenna. En tiedä, mikä tarkalleen tällä hetkellä on tilanne, kun puhuin urakoitsijan kanssa viimeksi perjantaina. Mökin perustus nielaisi osan jo valmiista parkkipaikasta (kuva on otettu parkkipaikalta), joten parkkipaikkaa pitänee suurentaa toiseen suuntaan. Menemme tontillle huomenna, miehellä on koko viikko lomaa. Olemme siis tiistaina vastaanottamassa hirsitoimitusta. Tarkoituksena olisi nukkua teltassa muutama yö. Pystytys siirtyy juhannuksen jälkeiselle viikolle. Yritämme sopia sen miehen seuraaville vapaapäiville, jotta hän voisi olla apumiehenä pystytyksessä.

Telttailuun yritämme varautua nyt paremmin kuin viime vuonna. Lisäpeitettä mukaan ja kunnon alustat, ja telttapaikan valinta on tehtävä huolella. Ruokailu hoituu karjalanpiirakoilla, kananmunilla ja perunoilla. Ja välipalana kokis, keksit ja pillimehu. Kyllä takakontin saa tupaten täyteen tavaraa, kun siellä nyt kulkee moottorisaha bensoineen, kaikkien kumisaappaat ja lisäksi kahluusaappaat, lasten kumivene ja pumppu, eväät, vedet, vaatteet, teltta, makuupussit, makuualustat ja niin edelleen...

Taloudelliset seikat ovat hiukan rassanneet, etenkin se epävarmuus, kun ei monistakaan kustannuksista oikein etukäteen saa varmaa tietoa. Mutta kun viime käynnillä seisoimme tuolla perustuksen juurella, tuntui siltä, että rahat ovat menneet oikeaan tarkoitukseen. Ovat nuo perustukset vaan niin hienot kuten itse tonttikin. Nyt vaan rentoudutaan ja nautitaan näistä päivistä.

Ei kommentteja: