tiistai 27. joulukuuta 2011

Se rakennuslupa...

Tein jo ennen joulua alustavan asemapiirroksen paperille. Tänä aamuna innostuin sitten kokeilemaan, josko saisin siistimmän version ottamalla karttapohjan netistä ja siihen sitten kuvankäsittelyohjelmalla piirtelisin mökin paikan. Ei oikein onnistunut. Korkeuskäyrät olisivat tietysti oikeassa kartassa olleet oikealla paikallaan, mutta tonttimme kohdalla oli kirjoitusta ja koko kartta meni vaadittuun mittakaavaan suurentamisesta tuhruisen näköiseksi. Olisi vaatinut hiukan kehittyneempiä kuvankäsittelytaitoja kuin meikäläisen. Tarkistin kuitenkin vielä ilmansuunnat piirroksesta. Tonttimme rantaviiva ja tuleva mökki ovat kutakuinkin lounaaseen päin, vaikka etelätontista on tullut puhuttua. Kesällä ilta-aurinko paistaa tontin takareunasta, kun auringon kaari on pitkä.

Sain asemapiirroksen mieleiseeni muotoon. Kunpa vielä pääsisimme tarkistamaan nuo metrimäärät ja merkkaamaan paikan kunnolla. Siis kiittimet ristiin jo etukäteen sen puolesta, että puoleentoista viikkoon ei tulisi lunta...

Ennen joulua vielä vaivasin päätäni tuolla perustuksella. Tilausvahvistuksessa lukee edelleenkin harkkosokkeli, ja rakennusurakoitsijan mielestä se on ok, samoin mökkifirman, vaikka luulin, että oli jo alettu puhua pilariperustuksesta. Soitin muutaman puhelun vain ollakseni varma, että kaikki asianosaiset puhuvat samasta asiasta samoilla sanoilla...  Nyt on siis tulossa kuitenkin se harkkosokkeli, sokkelikaukalo tai mikä lieneekään, se lienee kaikkien asiantuntijoiden mielestä paras ratkaisu, olkoon siis minunkin. Kaikki muut tuntuvat puhuvan samaa kieltä ja ymmärtävän toisiaan, minä vain olen tässä heikko lenkki välissä, joka ei ymmärrä rakennusteknisiä termejä.

Rakennuslupahakemukseen tarvitaan vielä ainakin ilmoitus vastaavasta mestarista ja naapurien kuuleminen. Itse hakemukseen tiedot tontista ja sitten ne viralliset rakennuspiirustukset, jotka nyt saan uudet, kun perustustapa muuttui. Luulisin, että saan paperit kuntoon parin viikon sisällä.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hei heikoin lenkki :) Että nauratti tuo kommenttisi. Onhan se jännä ajatus ja avartava kokemus, että suomenkielinen natiivi ei ymmärrä toisten natiivien kieltä, jotka omasta mielestään puhuvat aivan selkeistä lähes itsestään selvistä asioista.
Onko tuo ihana aloituskuvasi näkymä silmiesi edessä, sitten kun juot aamukahvia mökkiterassilla? Kateeksi tulee käymään ja
rankasti.
Onnea uuden vuoden haasteille!
Toivoo Paula K.

Aaltonen kirjoitti...

Niin. Välillä tulee vähän orpo olo, kun ei ymmärrä kaikkea, mutta onneksi muut toimijat vaikuttavat ammattimaisilta.
Tuollainen näkymä on tulevan mökin rannasta, mökki tulee 19 metrin päähän rantaviivasta, viittätoista metriä lähemmäs ei saa rakennusmääräysten mukaan rakentaa. Kuva taitaa olla kesäkuulta, kun ensimmäisen kerran telttailtiin ja nautittiin valoisasta kesäyöstä omalla maalla.
- Silloin kun tulee uskonpuute ja pieni epäuskoinen olo, että mitenköhän tämä projekti oikein tulee etenemään tällä tietotaidolla, niin sitten vaan ajatukset siihen hetkeen kun omassa saunassa kylvetään ja terassilla vilvoitellaan, juu. Ja taas mieli piristyy.
Hyvää uutta vuotta sinnekin päin!

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Luin blogisi läpi ja innolla odottelen projektinne etenemistänne. Itse olen pari vuotta sitten rakennuttanut mökin ja kyllä siinä oli projektia kerrassaan. Vaan kyllä se kannatti! Minkälaisen mökin valitsitte rakennettavaksi?

Sanna

Aaltonen kirjoitti...

Kiitos kommentista! Olisi mukava kuulla, mikä mielestäsi oli vaikeinta/odottamattominta/haastavinta mökin rakennuttamisessa? Kustannusarvio, suunnittelu, rakennustyön eteneminen...?
Meillä on tulossa kerrosalaltaan 25 neliön kokoinen Kontion Halme-mökki, jossa tupa, sauna ja pesuhuone. Perusmalli siis.
Odotan tosiaan sitä hetkeä, että kaikki olisi valmista tai melkein valmista! Eiköhän tämä tästä...