keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Asemapiirros

Tämä joulukuu tuntuu olevan hedelmällistä aikaa ainakin tämän blogin pitämiselle. Tekstiä tulee huomattavasti enemmän kuin heinäkuun helteillä. Ehkä myös asiaakin on enemmän.

Taas tasapainotellaan sen kysymyksen äärellä, onko kesämökin rakentaminen/rakennuttaminen tosi yksinkertaista vai järjettömän monimutkaista. Tänään aiheena on asemapiirros. Rakennusmies sanoi, että sen voi ihan hyvin itsekin tehdä, siihen merkitään vaan mökin paikka suhteessa naapurin rajoihin ja rantaviivaan. Öhöm. Sitten luulin, että pitää olla jokin erityinen kartta mittakaavassa 1:500 kuten asemapiirroksen vaatimus kuuluu. Sain selvennyksen, että piirrosta ei tehdä kartalle, vaan karttaa voi käyttää apuna asemapiirroksen laadinnassa. Nyt ymmärrän, tai ainakin kuvittelen ymmärtäväni: siis piirros tehdään itse tuohon mittakaavaan.

Toinen tämänpäiväinen tapaus oli tuo lattiarakenteen muutos koolatusta lattiasta rossipohjaksi, mikä oli seurausta siitä, että harkkosokkelin sijaan päätettiinkin rakennus perustaa pilareitten päälle. Uusista piirustuksista ei mökkifirma veloita, mutta rossipohjan rakenteet olivatkin aika monta sataa kalliimmat kuin alkuperäinen ratkaisu... mutta uskonpa toimittajan sanaa, että kyse on tosiaankin vain materiaalikuluista. Se vaan vähän harmittaa, kun en ymmärtänyt kaupantekotilanteessa pyytää tarjouksia kahdelle eri perustustavalle, eikä myyjäkään millään tavalla tehnyt selkoa siitä, miten eri perustustavat vaikuttavat toimituksen koostumukseen ja sitä kautta hintaan. Perustuskustannuksien nyt pitäisi olla kuitenkin tuntuvasti halvemmat tällä tyylillä, joten nyt taas ajatukset kohti tulevaisuutta.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Huh, huh! Eipä olisi meikäläisestä nuin monimutkaisten selvitysten ja tsekkausten tekijäksi. Nostan hattua, että jaksatte miettiä ja mittailla. Onneksi isäsi on jo kerran käynyt nuo vaiheet läpi ja osaa neuvoa, mikä olisi järkevintä.
Jännä seurata, miten mökki alkaa nousta pilareilleen.
Kaikkea hyvää uudelle vuodelle ja kesämökin rakennuspuuhille.
Paula